Van idee naar ontwerp - werkwijze Hof van Jaantje

Kennismaking

Voor het maken van een tuinontwerp is het heel belangrijk dat ik een goed beeld krijg van jouw wensen en de huidige situatie van de tuin, daarom begint het maken van een ontwerp met een kosteloos en vrijblijvend kennismakingsgesprek. Tijdens dit gesprek bekijk ik de tuin en bespreken we de plus- en minpunten. Aan de hand van een wensenlijst en een globaal beeld van de situatie bedenk ik wat de mogelijkheden zijn voor een nieuw ontwerp en maak ik een offerte waarin staat hoeveel uur er nodig is voor vervolgstappen van het ontwerp. 

Offerte

In de offerte staat de huidige situatie beschreven en worden de besproken wensen en eisen genoemd. Ook worden de tarieven genoemd voor het maken van een  tuinontwerp en voor het maken van een beplantingsplan met plantenlijst en eventuele extra’s zoals: matenplan, detailtekening en werkbeschrijving.

Het uurtarief bedraagt €37,- De tijd die ik kwijt ben aan het maken van een ontwerp is gemiddeld 8 uur (exclusief beplantingsplan), afhankelijk van de afmeting en situatie van het perceel en de wensen van de opdrachtgever. Bij het opstellen van de offerte wordt een tijdsinschatting gemaakt voor de diverse stappen zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Er wordt geen BTW berekend. 

Inventarisatie

Als je denkt dat ik de juiste persoon ben voor het ontwerpen van jouw tuin, en je akkoord bent met de offerte, ga ik aan de slag met de opdracht. Ik begin met het maken van een inventarisatie: het perceel en alle gebouwen worden ingemeten en de eventueel al aanwezige beplanting wordt geïnventariseerd. Ik bekijk de ligging van de tuin en de directe omgeving en maak hierbij ook foto’s. Ook kijk ik naar de sfeer van de plek en van de woning. Heb je een bouwtekening en/of kadastrale tekening van je woning met tuin, dan kan ik deze ook gebruiken bij de inventarisatie. 

Schetsontwerp

Met de gegevens van de kennismaking en inventarisatie ga ik aan de slag; ik teken een schetsontwerp waarin de wensen en mogelijkheden verbeeld worden. Dit schetsontwerp is een inrichtingsvoorstel met advies over de te gebruiken materialen en wordt bij jou thuis besproken. 

Definitief ontwerp

Na het bespreken van het schetsontwerp werk ik het ontwerp uit tot een definitief ontwerp. Met dit gedetailleerde tuinontwerp kun je een offerte aanvragen bij een hovenier voor de aanleg van de tuin. De beplanting wordt in dit ontwerp globaal benoemd als boom, struiken, hagen, bloemborder, siergrassen etc. Het ontwerp kan naar wens worden verwerkt tot een 3D-tekening zodat je een nog beter beeld krijgt van de tuin in de nieuwe situatie. 

Beplantingsplan

Met de juiste planten op de juiste plaats beleef je jarenlang plezier aan de tuin, een beplantingsplan is hierbij onmisbaar. Met mijn ervaring en kennis stel ik een beplantingsplan samen wat past bij het gemaakte tuinontwerp. Het beplantingsplan is een tekening waarop de plaats van alle bomen, struiken en vaste planten is aangegeven. Hierbij wordt een plantenlijst opgesteld met daarin de namen (Latijns en Nederlands), te planten aantallen en beknopte beschrijving van de planten.

Overige mogelijkheden

Je kunt met het tuinontwerp en beplantingsplan bij elke hovenier een offerte aanvragen. Als je bij verschillende hoveniers een offerte aanvraagt, dan kan ik een werkbeschrijving van de aanleg van het ontwerp maken. Met deze werkbeschrijving wordt aan elke hovenier hetzelfde gevraagd waardoor er een goed vergelijk van de offertes mogelijk is. Ga je zelf de tuin aanleggen, dan is het handig om een matenplan te hebben waarop alle afmetingen ingetekend staan. Desgewenst kunnen onderdelen van de tuin uitgewerkt worden in een detailtekening

Nazorg

Mochten er bij de aanleg van de tuin vragen zijn over het ontwerp, dan ben ik uiteraard bereid deze te beantwoorden en mee te denken over eventuele aanpassingen. Na de aanleg kom ik graag een keer kijken hoe het ontwerp tot leven is gekomen. Mochten er na de aanleg vragen zijn, bijvoorbeeld over het onderhoud of ontwikkeling van de beplanting, dan kun je altijd contact met me opnemen.